Sigurno ulaganje za investitore bilo gde u svetu

Sigurno ulaganje za investitore bilo gde u svetu

Društvo se, tokom 4.000 godina otkad je čovek počeo sa izlivanjem dragocenih metala u sredstva za plaćanje, promenilo do neprepoznatljivosti. Ali uloga zlata, srebra i ostalih dragocenih metala ostala je suštinski ista.

Njihova večita privlačna moć, trajnost koja ih odlikuje i - zbog njihove retkosti - intrinzična vrednost čine dragocene metale idealnim materijalom na kojem se može zasnovati valuta jedna države. To važi i dan danas i bez sumnje se neće promeniti ni za hiljadu godina.

Upravo je ta suštinska stabilnost ona osobina dragocenih metala koja ih čini sigurnim ulaganjem za investitore. Pošto je reč o fizičkoj robi, dragoceni metali nisu prolazni i neopipljivi investicioni proizvodi kao što su akcije i udeli, koji zavise od finansijskog zdravlja privrednog društva, koje je osetljiva kategorija čak i u najboljim vremenima, a kamoli u periodima ekonomske krize. Osim toga, utrživost dragocenih metala nije zavisna od državnih garancija.

U situacijama kada su, kao što je slučaj sada, kamatne stope praktično negativne, novac koji se čuva na štednom računu u statičnoj banci ili stambenoj štedionici faktički gubi na vrednosti zbog inflacije.  Ali iako i cena zlata može privremeno da padne, istorija je dokazala da vrednost plemenitog metala, kao što je na primer zlato, uvek ponovo raste.

Još jedna prednost dragocenih metala je ta da ne morate da budete upoznati sa pravilima berzanskog poslovanja niti da svakodnevno pratite cene akcija kako biste ih kupovali i prodavali.

Ne morate da budete milioner da biste počeli da investirate u dragocene metale. Stručnjaci preporučuju da počnete od malih ulaganja, tako da dragoceni metali čine pet do deset odsto vaše imovine u portfoliju, ali opšte pravilo glasi da, što je rizik veći, to veći treba da bude i udeo dragocenih metala u vašem ulaganju. Što se tiče pravog vremena za kupovinu dragocenih metala, stručnjaci preporučuju da gradite rezerve tako što ćete često kupovati manje količine u dužem vremenskom periodu, da biste napravili protivtežu fluktuaciji cena.



© 2024 Zlatni Standard. Sva prava zadržana. Razvoj sajta  Smart Web