Investiciono zlato – o takozvanim „štednim planovima“ i zloupotrebama sefova

Investiciono zlato – o takozvanim „štednim planovima“ i zloupotrebama sefova

Investiranje u zlato je oduvek privlačilo ljude. S jedne strane, zlato je atraktivno i popularno, sa druge, sigurno i stabilno što ga čini efektnim oblikom štednje odnosno zaštitnikom kupovne moći kapitala i ušteđevine. Međutim, nije sve baš tako bajkovito. Postoje razne zloupotrebe i sumnjivi aranžmani koji se nude na tržištu Srbije u ovom trenutku. Sve to bude lepo upakovano kroz različite ugovore sa roditeljima maloletnika, pa i sa starijim osobama, a u suštini sa krajnje nejasnim i ekstremno rizičnim ishodima u smislu stvarne pozicije fizičkog zlata u sefovima koji su odvojeni od sopstvenih sredstava trgovaca zlatom.

Problematika ulaganja u zlato kroz „štedne planove“

Sklapanje dugoročnih ugovora sa roditeljima maloletnih lica, a koji ugovori podrazumevaju mesečne uplate u toku veoma dugog roka

Investiranje u zlato može nositi određene kontroverzne aspekte. Jedan od kontroverznijih načina investiranja u zlato su veoma dugoročni ugovori koji se sklapaju sa roditeljima maloletnih lica. Ti ugovori predviđaju uplaćivanje minimalnih mesečnih iznosa od, recimo, 5.000 dinara, obično do punoletstva maloletnog lica. Postavlja se pitanje, koliko je ovakav aranžman zakonit u Srbiji? Koliko ovaj aranžman podseća na penzijsko osiguranje, koje je regulisana aktivnost u Srbiji i kojom delatnošću ne može da se bavi bilo ko? Kakve su potencijalne posledice, za roditelje i decu, u slučajevima kada se ispostavi da zlato za koje je izdvajan novac u dugom periodu ne postoji, ili mu je teško pristupiti, ili postoji neki drugi razlog u smislu nemogućnosti raspolaganja? Očigledno je da ne postoje mehanizmi zaštite za lica koja sa trgovcima zlatom zaključuju ovakve dugoročne ugovore.

Ovakve prakse izazivaju brojna ekonomska, ali i složena pravna pitanja.

Ugovori sa starijim osobama i konverzija uplata u zlato

Druga osetljiva tema vezana za investiranje u investiciono zlato je sklapanje dugoročnih ugovora sa starijim osobama. Šta je tu problematično? Mesečni iznosi koji se uplaćuju se navodno „konvertuju“ u zlato. Kako se tačno konvertuju, i gde se to zlato fizički nalazi? Kako zapravo ovi aranžmani funkcionišu, i da li su uopšte u skladu sa zakonima koji, između ostalog, predviđaju zaštitu za imaoce određenih vrsta računa stanovništva?

Nejasnoće oko fizičke lokacije kupljenog zlata i oko bezbednosti “štednih planova”

Gde se zlato fizički nalazi – sefovi trgovaca zlatom?

Jedan od većih problema pojedinih trgovaca zlatom u Srbiji je svakako nedostatak transparentnosti. Šta to znači? To znači da postoje određene veoma bitne nejasnoće oko mesta gde se zlato FIZIČKI odlaže i nalazi, to jest ono zlato koje je navodno kupljeno i koje je deo opisanih „štednih planova“.

Šta je “štedni plan”? Zamisao je da to bude određeni vid štednje, gde vi redovno, na primer svakog meseca, ulažete određenu sumu novca u zlato, preko nekog od lokalnih trgovaca koji nude ovakve aranžmane.Tako postajete vlasnik zlata, u vidu zlatnih poluga ili dukata. Na duži vremenski period, vaše zlato može da se akumulira čak i sa relativno malim iznosima mesečne ušteđevine. Prednosti ovog plana su da ako kupujete zlato iznova i u redovnim/pravilnim vremenskim intervalima, možete nadoknaditi i oscilacije u ceni zlata na duži rok. Ali, postoji i druga strana medalje i zato morate biti beskrajno oprezni zbog toga što na tržištu operišu trgovci zlatom za koje transparentnost i savesnost u poslovanju nisu prioriteti.

Da se vratimo na vaše zlato: ono koje navodno “kupujete” ulaganjem u “štedni plan” kod lokalnog trgovca investicionim zlatom… Da li ste se zapitali gde se to zlato fizički nalazi? Poslove izdavanja sefova, u skladu sa regulativom Republike Srbije, mogu da obavljaju samo i isključivo banke, između ostalog i zbog toga što na taj način regulatorna tela vode računa, pre svega, o striktnim odredbama zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranju terorizma. Određeni lokalni trgovci investicionim zlatom tvrde da vaše zlato stoji u njihovim sefovima. Postavlja se pitanje, da li je ovo dozvoljeno i zakonito? Da li postoji potreban stepen poverljivosti i bezbednosti za ulagače? Koji mehanizmi zaštite postoje za štediše, čije se investiciono zlato deponuje u ove sefove? Da li ste se zapitali u čiji je sef pohranjeno vaše zlato: u sef privrednog društva koje nije banka, ili u lični sef vremešnog trgovca zlatom – oba veoma problematična scenarija sa stanovišta sigurnosti vašeg uloga? Da li ste se zapitali postoji li nezavisna provera od strane profesionalnog lica (na primer revizora) da li se količine investicionog zlata zaista i nalaze u sefu?

Na kraju dana, ključno pitanje je da li je vaša štednja sigurna u sličnim netransparentnim i neregulisanim aranžmanima?

„Client Money“ i potreba za transparentnošću

U razvijenim ekonomijama postoji stroga regulativa koja zahteva da se novac i imovina klijenata drže odvojeno od sopstvenih sredstava firme.Transparentnost i segregacija su, dakle, zakonom prepoznati prioriteti i obaveze. “Client Money” je račun koji otvara firma uređena u Velikoj Britaniji ili Evropskom ekonomskom prostoru za držanje novca ili imovine koji pripadaju jednom ili više klijenata te institucije. U slučaju CMA računa (Client Money), firma deluje kao poverenik računa, ali sredstva u potpunosti pripadaju klijentima. Novac i imovina klijenata se drže odvojeno od sopstvenih sredstava firme, tako da ne dolazi do mešanja novca i imovine klijenata i firme. CMA računi su uvek jasno identifikovani i bukvalno ne postoji mogućnost zabune ili bilo kakve sumnje. Takođe, postoji redovna revizija ovih računa od strane nezavisnih trećih lica, tipično revizora.

Studija slučaja: GOLDprofessionell – gubitak imovine investitora i prinudna likvidacija u Srbiji

GOLDprofessionell je jedan od upečatljivijih primera zloupotrebe u vezi sa investiranjem u zlato. Ova firma je poslovala i u Srbiji kroz zavisno društvo GOLDprofessionell d.o.o. (prinudno likvidirano društvo brisano iz registra Agencije za privredne registre, sa matičnim brojem 20965258), i doživela prinudnu likvidaciju, a kako su odgovorna lica navela u svojim ostavkama: “Dana, 15.03.2017 osnivač GOLDprofessionell AG izbrisan je iz sudskog registra u Švajcarskoj od kada nemamo nikakvu finansijsku podršku niti komunikaciju”. Neka od lica povezana sa prinudno likvidiranim društvom u Srbiji i danas su aktivni trgovci investicionim zlatom, a čak nude i usluge skladištenja kupljenog zlata u sefu. Upravo ovaj slučaj treba da pokaže potencijalne rizike i važnost opreza sa kime radite poslove sa investicionim zlatom.

GOLDprofessionell predstavlja jedan od najkontroverznijih slučajeva u vezi sa investiranjem u zlato u Evropi. Ovo društvo je ulagačima obećavalo sigurno ulaganje u zlato, a na kraju je dovelo do gubitka od oko 17 miliona evra za preko 2.700 ulagača.

Pozadina slučaja GOLDprofessionell

Firma GOLDprofessionell nudila je „Relax Bonus Plan“ program. Taj program je obećavao investitorima da će sa mesečnim uplatama od 30 do 100 evra sticati udele u vrednosnim inventarima/lagerima dragocenih metala. Ovaj plan, predstavili su kao „siguran kao štednja u banci“. I tako su privukli hiljade individualnih investitora.

Međutim, zlato koje je trebalo biti investirano u plan, nije se kupovalo u onoj meri kako je bilo obećano. Investitori su verovali da će nakon šest godina dobiti svoje zlato ili ekvivalent u novcu. Ipak, morali su da se suoče sa činjenicom da su izgubili sav svoj novac. Da, izgubili su sve.

Optužbe i sudski postupak

GOLDprofessionell je bankrotirao, a usledile su tužbe. Prema optužnici Wirtschafts- und Korruptionsstaatsanwaltschaft (WKStA), bivši direktori kompanije GOLDprofessionell se terete za tešku prevaru, proneveru, prevare u vezi sa kompanijskim dugovima, falsifikovanje dokumenata i zadržavanje doprinosa za socijalno osiguranje

Optužba za prevare u vezi sa kompanijskim dugovima odnosi se na navodnu isceniranu pljačku dragocenih metala u Mađarskoj. Ove optužbe su izazvale ogorčenje i bes kod svih onih investitora koji su izgubili novac, ali i kod svih onih koji su nameravali da investiraju.

Naravno, na suđenju su bivši direktori tvrdili da su nevini. Takođe, tvrdili su i da su poštovali propise, uvek brinući o interesima svojih klijenata. Šta znači brinuti o interesima klijenata, vidi se iz priloženog.

Posledice za investitore

Posle bankrota GOLDprofessionell-a, imamo konkretne posledice: opljačkane investitore. Međutim, posledice su dalekosežne. Ostao je dubok trag na finansijsku sigurnost mnogih ljudi koji su verovali da ulažu svoj novac u siguran i profitabilan program štednje. Ostalo je nepoverenje u trgovce zlatom i njihovu profesionalnost. Ali, naš narod ima izreku, da u svakom žitu ima kukolja, pa da postoje renomirani, sigurni i provereni trgovci plemenitim metalima.

Zloupotreba regulative i nedostatak transparentnosti

Primetićete, da se u celom tekstu provlači reč TRANSPARENTNOST. Kao i u svakom poslu, i u našem je ta reč važna i ima posebnu težinu. Transparentnost i savesnost treba da budu glavni principi poslovanja, na korist trgovaca zlatom i na korist investitora u zlato.

Osim gubitka novca, slučaj GOLDprofessionell je ukazao na ozbiljne propuste u regulativama i nedostatak upravo te transparentnosti u vezi sa zaštitom imovine ulagača. Ostalo je nejasno, gde se tačno nalazilo zlato, da li je uopšte postojalo i kako se vodila evidencija o njemu.

Investiranje u zlato je pametna strategija štednje i diversifikacije portfolija, ali je veoma važno da investitori budu svesni svih segmenata i rizika ovih aranžmana. Ključni faktori za bezbednost su zakonski okvir i transparentnost, odnosno savesnost sa kojom postupaju trgovci investicionim zlatom. To morate uzeti u obzir, pre nego što se odlučite za investiranje u zlato preko „štednih planova“.

Za više informacija o slučaju GOLDprofessionell, možete pogledati sledeće Internet stranice:

Ovo su najčešća pitanja vezana za investiranje u zlato i upotrebu “štednih planova” koji uključuju zlato u Srbiji:

Šta su „štedni planovi“ u kontekstu ulaganja u investiciono zlato?

„Štedni planovi“ sa zlatom su finansijski aranžmani koji omogućavaju pojedincima da mesečno ulažu sredstva, koja se zatim tokom vremena pretvaraju u fizičko zlato. Ovi planovi se promovišu kao način štednje i kao način investiranja u zlato. Zakonitost ovih aranžmana u Srbiji je, u ovom trenutku, predmet tumačenja.

Kako funkcionišu štedni planovi u korist maloletnog lica?

Zaključenje ugovora sa roditeljima maloletnog lica podrazumeva da se radi o veoma dugoročnom ugovoru, pa treba biti veoma oprezan da se sredstva zaista ulažu u investiciono zlato i periodično tražiti izvode sa računa koji prikazuju stanje. S druge strane, treba biti oprezan u kojoj meri ovaj aranžman predstavlja nezakonit posao sa stanovišta pozitivnih propisa Republike Srbije.

Kako funkcionišu štedni planovi sa zlatom za starije osobe?

Što se tiče ovih “štednih planova” sa zlatom, oni obično uključuju mesečne uplate koji se pretvaraju u fizičko zlato. Detalji ovih planova mogu veoma varirati, pa je važno pažljivo analizirati i detaljno razumeti sva pravila i uslove, pre nego što se odlučite da se uključite u njih.

Gde se fizičko zlato čuva u okviru ovih planova i da li je sigurno?

Lokacija i sigurnost fizičkog zlata koje je povezano sa “štednim planovima” mogu varirati u zavisnosti ko pruža uslugu. Neki trgovci zlatom tvrde da ga čuvaju u sigurnim sefovima i trezorima, dok neki drugi ne pružaju jasne informacije o čuvanju zlata. Investitorima na prvom mestu treba da budu transparentnost i sigurnost njihovih zlatnih rezervi. Dakle, provera pa ulaganje, i to pre svega: u čiji je sef pohranjeno vaše zlato – u sef privrednog društva koje nije banka, ili u lični sef vremešnog trgovca zlatom? Da li ste se zapitali postoji li nezavisna provera da li se količine investicionog zlata zaista i nalaze u sefu? Koji drugi rizici postoje, i kako se otklanjaju i da li se uopšte mogu otkloniti?

Kakve lekcije se mogu naučiti iz slučaja GOLDprofessionell?

Slučaj GOLDprofessionell je primer za nauk. To je jasan pokazatelj koliko je važno pažljivo istraživanje da li se konkretan trgovac pridržava zakonskih odredbi i da li je transparentan u poslovanju. Pre nego što ulože svoja sredstva, investitori treba da budu dvostruko oprezni i da temeljno istraže sve koji pružaju usluge “štednih planova” sa investicionim zlatom.

Da li su štedni planovi sa investicionim zlatom za maloletnike ili starije osobe regulisani od strane finansijskih vlasti?

Regulacija “štednih planova” sa investicionim zlatom, koji uključuju maloletnike ili starije osobe, u ovom trenutku nije preterano robusna niti definisana u Srbiji. Preporuka je da ove aspekte svakako proverite sa relevantnim stručnjacima. Tako ćete osigurati usklađenost ovih štednih planova sa lokalnim zakonima i propisima.

Kako vam možemo pomoći?

Ako imate dodatnih pitanja o investiranju u investiciono zlato i investiciono srebro, ili želite više informacija o trenutnim cenama, slobodno nas kontaktirajte. Naš tim stručnjaka stoji vam na raspolaganju. U svakom koraku vašeg investicionog putovanja, mi smo tu da pomognemo. Investiranje u srebro ili zlato može biti važan deo vaše finansijske strategije. Saznajte više i donesite informisane odluke kako biste ostvarili svoje finansijske ciljeve.

Sigurno vas najviše interesuje, gde se može kupiti investiciono zlato i investiciono srebro?

Kompanija Zlatni Standard bavi se trgovinom plemenitih metala, između ostalog i kupoprodajom investicionog zlata i investicionog srebra.

Svoje zlatne poluge, zlatne pločice, zlatne dukate kao i srebrne poluge možete kupiti putem online shop-a ili u prostorijama ove kompanije u Beogradu. Na raspolaganju su vam zlatne poluge, te srebrne poluge, kao i zlatne pločice različitih gramaža. Takođe, u ponudi su razni dukati, zlatni dukati, kao i čuveni zlatni dukat Franc Jozef, mali i veliki. Profesionalno – za vas!



© 2024 Zlatni Standard. Sva prava zadržana. Razvoj sajta  Smart Web