Najčešće postavljana pitanja (FAQ)

1. Šta je investiciono zlato?

U skladu sa zakonima Republike Srbije, investicionim zlatom smatra se:

1. zlato u obliku poluga ili pločica, mase prihvaćene na tržištu plemenitih metala, stepena finoće jednakog ili većeg od 995 hiljaditih delova (995/1000), nezavisno od toga da li je vrednost zlata izražena kroz hartije od vrednosti;

2. zlatni novčići stepena finoće jednakog ili većeg od 900 hiljaditih delova (900/1000), iskovani posle 1800. godine, koji jesu ili su bili zakonsko sredstvo plaćanja u državi porekla, a koji se uobičajeno prodaju po ceni koja nije viša od 80% vrednosti zlata na otvorenom tržištu, sadržanog u novčićima.

3 Investicionim zlatom ne smatra se monetarno zlato.

2. Kako se proizvodi investiciono zlato i gde?

Investiciono zlato, tačnije investicione zlatne pločice i poluge, proizvode se u strogo kontrolisanim uslovima uz najviše ekološke i tehnološke standarde propisane u procesu proizvodnje. Zlatne pločice i zlatne poluge koje prodaje Zlatni Standard imaju garantovanu finoću od 999,9 „Fine Gold“. Zlatni proizvodi iz naše ponude proizvode se u rafinerijama/livnicama koje se nalaze u EU i Švajcarskoj. Svi proizvodi iz naše ponude su LBMA Good Delivery standarda.

3. Zašto da kupim baš od vas?

Investiciono zlato, tačnije investicione zlatne pločice i poluge, proizvode se u strogo kontrolisanim uslovima uz najviše ekološke i tehnološke standarde propisane u procesu proizvodnje. Zlatne pločice i zlatne poluge koje prodaje Zlatni Standard imaju garantovanu finoću od 999,9 „Fine Gold“. Zlatni proizvodi iz naše ponude proizvode se u rafinerijama/livnicama koje se nalaze u EU i Švajcarskoj. Svi proizvodi iz naše ponude su LBMA Good Delivery standarda.

Zato što naši osnivači imaju izuzetnu domaću i internacionalnu profesionalnu reputaciju

Zato što su naši osnivači prvi pionirski krenuli sa ovim poslom i otvorili tržište u Srbiji još 2013. godine

Zato što su naši osnivači inicirali i istrajno se izborili za ukidanje PDV-a na investiciono zlato u Srbiji

Zato što imamo kontinuitet u snabdevanju i raspoložive robu na zalihama

Zato što nudimo opciju avansne kupovine i nabavke koja je još povoljnija za kupca

Zato što je naša roba uvezena legalno sa svim zakonom propisanim dozvolama, uz završen carinski postupak

Zato što vam zasigurno možemo ponuditi najpovoljniju cenu investicionog zlata u Srbiji

Zato što omogućujemo apsolutnu diskreciju i bezbednost isporuke na lako dostupnoj i najsigurnijoj lokaciji u strogom centru Beograda u objektu sa potpunom fizičkom i video zaštitom i privatnom garažom za klijente

Zato što proizvodi iz naše ponude dolaze sa garancijom finoće (Fine Gold 999,9) LBMA sertifikovanih rafinerija/livnica iz EU i Švajcarske

4. Kako funkcioniše otkup?

Privredno društvo Zlatni Standard d.o.o. specijalizovano je za uvoz, prodaju i otkup investicionog zlata i srebra. 

Vršimo  otkup isključivo investicionog zlata I srebra čije proizvode nudimo.

Zlatni Standard će se u svakom trenutku potruditi da ponudi najbolje otkupno rešenje.

Zamolićemo Vas da nas kontaktirate putem jedne od opcija opisanih na stranici Kontakt,  kako biste najavili Vašu posetu.

Prvi korak, kada nas posetite u našem poslovnom prostoru, je provera investicionog zlata koje želite da prodate. Veoma je važno da se pločice ne vade iz originalnog pakovanja koje je ujedno i sertifikat koji predstavlja garanciju porekla i kvaliteta.

Nakon provere i dogovora, potpisaćemo Ugovor o otkupu investicionog zlata.  Svojim potpisom, na Ugovor o otkupu, potvrđujete da je investiciono zlato, koje nam prodajete, Vaša lična imovina i da nije predmet nekog krivičnog dela. Za izradu Ugovora o otkupu, a po Zakonu o predmetima od dragocenih metala, biće nam neophodan Vaš lični dokument (lična karta ili pasoš) za potvrdu identiteta.

Isplatu novca, za investiciono zlato koje nam prodajete, vršimo  u dinarima na Vaš tekući račun .

5. Šta je avansna kupovina?

Avansna kupovina predstavlja naručivanje artikala direktno od livnice za potrebe klijenta. Obavlja se uplatom u celosti na naš dinarski tekući račun. Nakon prijema novca , formiramo i dostavljamo avansni fiskalni račun , kao i potpisan ugovor o kupoprodaji na kojem se nalaze svi podaci vezani za transakciju.

Rok za avansnu isporuku je između 2-5 nedelja .

Za sve dodatne informacije vezano za avansne transakcije možete nas pozvati na +381 63 7709 128

6. Koliko dugo postoji vaša firma?

Zlatni Standard je osnovan u februaru 2020. godine od strane lica koja imaju višedecenijsko međunarodno iskustvo na globalnim finanijskim tržištima, i koja su radila na visokim upravljačkim pozicijama globalnih multinacionalnih kompanija i u nekim od vodećih globalnih i lokalnih finansijskih institucija. Među osnivačima Zlatnog Standarda su i lica koja su postavila temelje trgovine investicionim zlatom u Srbiji.

7. Kako da sam siguran da je zlato čistoće 999,9 i da li je sertifikovano?

Svi proizvodi u ponudi Zlatnog Standara u skladu su sa LBMA Good Delivery standardima. LBMA ili London Bullion Market Association (udruženje učesnika na londonskom tržištu investicionih plemenitih metala) propisuje striktne standarde za nabavku, preradu, proizvodnju i trgovinu investicionim plemenitim metalima. Detaljnije o ovim standardima možete pročitati na http://www.lbma.org.uk/good-delivery, a na vaš zahtev ćemo vam proslediti resurse individualnih proizvođača u smislu njihove statutarne dokumentacije i relevantnih sertifikata koje poseduju.

Dodatno, Zlatni Standard planira da uskoro uvede, između ostalog i kao uslugu za svoje klijente, ispitivanje finoće investicionog zlata upotrebom najmodernijeg XRF spektrometra.

8. Zašto investirati u investiciono zlato? Kakva su iskustva dosadašnjih kupaca?

Jednostavnim uvidom u kretanje cene zlata u poslednjih 5 godina, možete se videte da je zlato imalo snažan rast. Štedni depoziti fizičkih lica u bankama skoro i da ne plaćaju kamatu, a sredinom 2020. godine čak 10 triliona američkih dolara globalno emitovanih obveznica ima negativan prinos. Tržište nekretnina u Srbiji u dugoj polovini 2020. godine, a naročito u Beogradu, je pregrejano gledajući po svim relevantnim statističkim i drugim parametrima (na primer cena po kvadratnom metru, očekivani tržišni prinos od zakupa itd.). Globalne makroekonomske, geopolitičke, monetarne i fiskalne okolnosti su takve da je razumno očekivati da će zlato nastaviti da bude najbolji čuvar vrednosti na srednji i duži rok.

Komentare naših klijenata možete pronaći u recenzijama na Google stranicama Zlatnog Standarda.

9. Od koga nabavljate robu?

Zlatni Standard isključivo radi sa dobavljačima prvoklasne reputacije koji se nalaze u EU ili Švajcarskoj, a proizvodi u našoj ponudi su isključivo oni koji se nalaze na Good Delivery listi koju administrira LBMA (odnosno London Bullion Market Association: udruženje učesnika na londonskom tržištu investicionih plemenitih metala).

10. Kada su osnovane rafinerije/livnice sa kojim radite?

Na vaš zahtev ćemo vam proslediti resurse individualnih proizvođača u smislu njihove statutarne dokumentacije i relevantnih sertifikata koje poseduju. Po pravilu, u pitanju su visoko reputabilna imena koja postoje i uspešno posluju decenijama ili stolećima.

11. Mogu li vama da prodam i kome još? Gde sve zlato može da se proda?

Zlatni Standard radi otkup Fine Gold pločica/poluga: pitajte svoj Zlatni Standard kontakt za detalje. Postoje i druga pravna lica u Srbiji koja se bave otkupom, na primer manje ili više specijalizovane zlatare i dileri. Vremenom, razumno je očekivati da će i na šalterima banaka biti moguće izvršiti kupoprodaju investicionog zlata.

12. Da li ste jedina kompanija koja se bavi ovim poslom u Srbiji?

Zlatni Standard nije jedina kompanija koja se bavi kupoprodajom investicionog zlata u Srbiji, ali se trudimo da, sa stanovišta klijenata, budemo kompanija sa najpovoljnijim cenama i visokim kvalitetom usluge.

13. Šta je najisplativije kupovati?

Individualne okolnosti utvrđuju odgovor na ovo pitanje. Postoji pravilo da je jedinična cena investicionog zlata manja sa rastom težinske denominacije pločica/poluga (to jest, na primer: 1g investicionog zlata u pločici od 1g je dosta skuplji od 1g investicionog zlata u polugi od 100g). S druge strane, manje težinske denominacije (na primer 5g, 10g i 20g) su relativno likvidnije sa stanovišta naknadnog raspolaganja. Drugim rečima, prilikom kupovine za kupca je jedinična cena po gramu povoljnija u težim apoenima, nepovoljnija u lakšim, ali je pri prodaji efekat kupoprodaje obrnut.

14. Kolika je razlika prodajne i kupovne cene Fine Gold pločica/poluga?

Ne postoji univerzalno pravilo po ovom pitanju: pošto se radi o berzanskoj robi, veliki broj faktora utvrđuje razliku između prodajne i kupovne cene. Konkretno kod Zlatno Standarda, ova razlika tipično je u rasponu između 4% i 7%, međutim u trenucima bitnih tržišnih kolebanja ove razlike mogu biti i bitno drugačije.

15. Kako se formira cena? Kolika je razlika između vaših cena i cena u inostranstvu?

Veliki broj faktora utiče na formiranje cene, a polazi se od berzanske cene na globalnim tržištima. Na cenu utiče i format kupoprodaje, to jest da li se zlato kupuje sa našeg lagera (spot – odmah dostupno), ili avansno (fiksiranje cene odmah, a zlato dostupno u relativno kratkom vremenskom periodu). Ističemo da su kupoprodajne cene u slučaju avansne kupoprodaje povoljnije u odnosu na spot transakcije: pitajte svoj Zlatni Standard kontakt za detalje o avansnim kupoprodajama.

16. Zašto postoji razlika između kupovne i prodajne cene?

Razlika između kupovne i otkupne cene je glavni transakcioni trošak trgovine sa market mejkerom, odnosno licem koje na tržištu u svakom trenutku daje dvostruku kotaciju: i cenu za tržišne učesnike koji žele da prodaju, i cenu za tržišne učesnike koji žele da kupe određenu robu, slično kao što je to na primer slučaj sa prodajnim i kupovnim kursom za strane valute u bankama i menjačnicama.

17. Da li se plaća porez na dodatu vrednost?

U skladu sa odredbama Zakona o porezu na dodatu vrednost, na promet investicionog zlata ne plaća se porez na dodatu vrednost. Uzimajući u obzir da su individualne okolnosti kod investitora različite, savetujemo da potražite savet od svog knjigovođe i/ili poreskog savetnika.

18. Koji su poreski aspekti investicije u zlato koje treba da razmotrim?

Uzimajući u obzir da su individualne okolnosti kod investitora različite, savetujemo da potražite savet po pitanju poreskog tretmana investicije u zlato, kao i relevantnih optimizacija, od svog knjigovođe i/ili poreskog savetnika.

19. Mogu li da kupujem na rate?

Zlatni Standard ne nudi mogućnost kupovine investicionog zlata na rate.

20. Mogu li da plaćam karticom?

Uzimajući u obzir da klijentima želimo da ponudimo najbolje kupoprodajne cene investicionog zlata, aktivno radimo na tome da optimizujemo našu troškovnu bazu pa s tim u skladu ne nudimo mogućnost korišćenja platnih/kreditnih kartica prilikom obavljanja kupoprodajnih transakcija.

21. Da li mogu da vam platim iz inostranstva?

Individualne okolnosti lica, pre svega imigracioni status (npr. zaposlenje, boravak i adresa u inostranstvu), koje vrši kupovinu utvrđuju odgovor na ovo pitanje. Pitajte svoj Zlatni Standard kontakt za detalje.

22. Gde da čuvam pločice?

Individualne okolnosti utvrđuju odgovor na ovo pitanje. Fizička i pravna lica najčešće investiciono zlato pohranjuju u sefove kod svoje kuće, u svom sedištu ili u sigurnosnim sefovima koje iznajmljuju od svojih poslovnih banaka.

23. Da li kupujete pločice/poluge koje je Zlatni Standard prodao, a donese neko drugo lice koje nema račun izdat prilikom kupovine od strane Zlatni Standarda?

Zlatni Standard radi otkup Fine Gold pločica/poluga. Zlatni Standard zadržava pravo da, po sopstvenom nahođenju, proceni, prihvati ili odbije bilo kakvu ponudu Fine Gold pločica/poluga. Pitajte svoj Zlatni Standard kontakt za detalje.

24. Kako se knjiži investiciono zlato ako kupovinu vrši pravno lice (privredno društvo)?

Međunarodni računovodstveni standardi i Međunarodni standardi finansijskog izveštavanja u ovom trenutku nemaju preciznu instrukciju o računovodstvenom/izveštajnom tretmanu investicionog zlata. Međunarodni računovodstveni standard 8 „Računovodstvene politike, promene računovodstvenih procena i greške“ savetuje kreiranje sopstvene računovodstvene politike, uzimajući u obrzi glavne karakteristike investicionog zlata: neograničeni korisni vek i glavnu namenu zlata kao čuvara vrednosti odnosno ostvarivanje prihoda kroz apresijaciju kapitala držanjem investicionog zlata. Model fer vrednosti koji opisuje Međunarodni računovodstveni standard 40 „Investicione nekretnine“ čini se kao najprikladniji računovodstveni/izveštajni tretman kupljenog investicionog zlata. U svakom slučaju, uzimajući u obzir da su individualne okolnosti kod investitora različite, savetujemo da potražite savet od svog knjigovođe/poreskog savetnika koji je računovodstveni/izveštajni odnosno poreski tretman kupljenog investicionog zlata najpogodniji za vas.

25. Ima li limita u slučaju iznošenja investicionog zlata iz zemlje?

Za prelazak investicionog zlata preko granice Republike Srbije potrebno je pribaviti dozvolu Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, kako za fizička lica koja izvoze investiciono zlato preko granice za sopstvene potrebe tako i za pravna lica. Za rešenje po zahtevu za dobijanje dozvole za izvoz, potrebno je platiti administrativnu taksu, u iznosu od 12.860 dinara (iznos iz oktobra 2020. godine, pre plaćanja proveriti trenutno važeći iznos), s tim da, ako se zahtev za dobijanje dozvole odnosi na izvoz robe male vrednosti do 200 EUR u dinarskoj protivvrednosti za sopstvene potrebe, taksa je u iznosu od 1.570 dinara (iznos iz oktobra 2020. godine, pre plaćanja proveriti trenutno važeći iznos).

Komisija koja odlučuje o dodeljivanju dozvola u okviru ministarstva zaseda jednom nedeljno a izdavanje dozvole traje u proseku do 10 dana.

U pogledu limita za koji se može tražiti dozvola za izvoz, on nije eksplicitno propisan ali napominjemo da je u zahtevu za dobijanje dozvole neophodno dokumentovati poreklo i vlasništvo nad investicionim zlatom a ministarstvo može tražiti da se zahtev dopuni i drugim dokazima.

Kada je reč o postupku pred carinskim organima, usled nedovoljno razvijene prakse kada je reč o izvozu ove vrste robe, evidentne su određene nedoumice u pogledu postupanja carine kod izvoza investicionog zlata. Ipak, načelno se može prepoznati stav carine da se u odnosu na ovu robu sprovodi redovni carinski postupak izvoza robe pred nadležnom carinarnicom, bez obzira da li izvoz vrši pravno ili fizičko lice. Upravo zbog moguće nedoslednosti u postupanju carinskih organa preporuka je da se sam postupak pred nadležnom carinarnicom poveri špediteru, a svakako se kao deo obavezne dokumentacije, pored pripreme carinske deklaracije, podnose i dozvola za izvoz Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija i faktura za kupljeno zlato.

26. Kolika je moja provizija u slučaju posredovanja u prodaji zlata?

Pitajte svoj Zlatni Standard kontakt za detalje o mogućim modalitetima za saradnju.

27. Zašto ne prodajemo dukate i novčiće sa numizmatičkom vrednošću?

Nemamo ništa protiv aktivnosti sakupljanja dukata i novčića sa numizmatičkom vrednošću iz estetskih razloga ili kao hobi. Međutim, mišljenja smo da su dukati i novčići sa numizmatičkom vrednošću loše ulaganje iz dva ključna razloga.

Pre svega je u pitanju marža ili provizija trgovca. Nije neobično videti marže od 20% do 35% iznad berzanske cene dragocenog metala na dukate i novčiće sa numizmatičkom vrednošću. To znači da berzanska cena metala mora da poraste 35% pre nego što, prilikom prodaje, pokrijete nabavnu vrednost metala. Da li biste kupili akciju neke kompanije ako bi vaš broker naplatio proviziju od 35%? Koreni kompanije Zlatni Standard su u poslovima sa hartijama od vrednosti, gde su provizije znatno niže, što je jedan od razloga zašto ne prodajemo dukate i novčiće sa numizmatičkom vrednošću.

Osim toga, prodaja malo poznatih, neuobičajenih ili egzotičnih dukata i novčića može biti veoma teška, ili ćete možda morati da prodajete ispod tržišne vrednosti metala. Ako trgovac nema trenutnu potrebu za dukatom ili novčićem koji ste kupili, možda će biti nevoljan da ga otkupi od vas. Nasuprot tome, dukati i novčići od plemenitih metala su lako zamenjiva roba, za koju uvek postoji spremno, likvidno i transparentno globalno tržište.

© 2024 Zlatni Standard. Sva prava zadržana. Razvoj sajta  Smart Web