Investiciono zlato i prevare - kako se zaštititi?

Investiciono zlato i prevare - kako se zaštititi?

Kupoprodaja zlata je oduvek bila izuzetno privlačna industrija za mnoge zainteresovane strane, kako velike kompanije, tako i za pojedince, pogotovo za sve one koji su u potrazi za imovinom koja će im pružiti sigurnost, ali ujedno i sačuvati svoju kupovnu moć.

Međutim, kao i svakoj drugoj industriji, i kod kupoprodaje zlata postoje rizici i izazovi, kao i loše prakse trgovaca koji mogu značajno da utiču na sam ishod kupoprodaje, pogotovo sa stanovišta kupaca.

U ovom članku ćemo vam predstaviti neke od tih loših praksi i ujedno vam pružiti savete kako da izbegnete najčešće moguće prevare sa investicionim zlatom koje mogu da se dogode prilikom kupovine.

Manipulacija sa cenama: reklamiranje neažurnih i starih cena 

U Srbiji se prilikom trgovine investicionim zlatom sve češće nailazi na problem zastarelih cena zlata koje trgovci oglašavaju. Prodavci neretko privlače kupce putem internet stranica sa nerealno niskim cenama, koje se potom drastično povećaju u trenutku kada kupac dođe u prodavnicu.

Ovaj vid neusklađenosti cena dovodi do gubitka poverenja kupaca prema prodavcima, te je oprez pri kupovini izuzetno važan.

Pored toga, neki trgovci koriste taktike manipulacije cenama, posebno kada nemaju određeni proizvod dostupan za isporuku. Umesto da transparentno obaveste kupce o nedostatku proizvoda i predlože alternative, trgovci sve češće pokušavaju:

  1. da ponude drugi proizvod po znatno višoj ceni; ili
  2. da prikažu lažno nisku cenu za proizvod koji nije dostupan, stvarajući iluziju da kupac može ostvariti kupovinu po najpovoljnijoj ceni na tržištu.

Kod nas ovakva praksa nije moguća jer mi pratimo svetske trendove kada je u pitanju cena zlata

Ograničen otkup uz različite otkupne cene

Još jedan od problema u trgovini investicionim zlatom je postojanje različitih cena za identičan proizvod u zavisnosti od prodavca. Kada klijenti žele da prodaju svoje zlato, često se suočavaju sa situacijom da neki trgovci nude manju otkupnu cenu za isti proizvod, samo zato što nije prvobitno kupljen od njih. Ovo često ostavlja utisak nepoštovanja i nejednakog tretmana kod klijenata. Ovakav način poslovanja tera kupce da kupuju zlato po višim cenama od onih koje bi mogli naći na otvorenom tržištu. Isto tako, prodavci često ne daju garancije u vezi sa budućim otkupom ili uslovima prodaje.

Pored toga, neki trgovci čak i odbijaju da otkupe zlato koje nije kupljeno od njih, uprkos tvrdnjama da je investiciono zlato likvidno i proizvod koji se vrlo lako može plasirati bilo gde na svetskom tržištu. Ovo može stvoriti probleme klijentima koji žele da svoje zlato prodaju drugim trgovcima ili finansijskim institucijama.

Investiciono zlato: prevara sa cenama zlata putem valutnih kurseva RSD-EUR

Kada je u pitanju investiciono zlato prevara najčešće uključuje razne manipulacije cenama ovog plemenitog metala, pogotovo putem valutnih kurseva EUR-RSD. Često se događa da cene investicionog zlata budu prikazane u evrima, stvarajući iluziju da je moguće izvršiti plaćanje u ovoj valuti. Međutim, realnost je takva da kupci u Srbiji moraju da izvrše konverziju evra u dinare da bi kupili investiciono zlato. Ovaj proces se obavlja po kursu koji često nije povoljan i koji određuje prodavac.

Važno je imati na umu da je u Srbiji zakonski propisano plaćanje investicionog zlata isključivo u dinarima. Ovaj način poslovanja često zavarava kupce i dovodi do značajnih finansijskih gubitaka zbog visoke krajnje cene u dinarima, koja je znatno povećana u odnosu na originalnu cenu izraženu u evrima.

Lažno zlato, lažne tvrdnje i lažna obećanja

Pazite na neistine koje prodavci koriste da privuku kupce, obećavajući brzo bogaćenje kroz kupovinu investicionog zlata. Jedna od čestih zabluda koju prodavci koriste jeste tvrdnja da njihove cene ne mogu biti nadmašene na tržištu, i da samo oni nude značajne popuste za veće količine. Pored neistinitih tvrdnje i obećanja oko niskih cena, neki prodavci mogu čak i pokušati da vam prodaju lažno zlato koje je potpuno bezvredno i time vam nanestu ogromnu finansijsku štetu.

Ovakve taktike mogu dovesti do toga da kupci izgube poverenje. Budite oprezni i zahtevajte čvrste dokaze i verodostojne informacije pre nego što se odlučite na kupovinu investicionog zlata.

Obmana prilikom predstavljanja i lažni sertifikati 

U Srbiji se u sektoru prodaje investicionog zlata nailazi na još jedan jako veliki i čest problem, a to je lažno predstavljanja prodavaca. Neki od prodavaca se lažno predstavljaju kao ekskluzivni distributeri poznatih svetskih kovnica, kako bi privukli poverenje kupaca. Međutim, često su oni zapravo samo jedni u nizu posrednika, daleko od izvornog proizvođača.

Bitno je istražiti ove tvrdnje trgovaca: da li je zlato zaista uvezeno direktno od livnice, ili je prošlo kroz ruke više posrednika, što neizbežno dovodi do povećanja cene za krajnjeg kupca? Razmislite, da li preferirate više posrednika ili direktnu kupovinu od ugledne livnice?

Oprez je neophodan i kod sertifikata koje trgovci izdaju. Većina tih sertifikata su lažni, bez stvarne vrednosti, i praktično služe samo kao lažna sigurnost za kupce.

Autentične sertifikate za investicione pločice i poluge može izdati samo proizvođač, dok dukati nemaju serijske brojeve i ne prati ih sertifikat, niti je uopšte moguće ih vezati za bilo kakav dokument, jer su svi identični.

Lažni sertifikati koje izdaju prodavci mogu zavarati i obmanuti kupce o kvalitetu i autentičnosti zlata, zbog čega se savetuje da uvek proveravate autentičnost sertifikata i birate pouzdane prodavce. Lažni sertifikati su posebno opasni jer mogu dati privid legitimnosti “lažnom zlatu”, što kupce može skupo koštati.

Pored navedenog, upozoravamo i na činjenicu da neki trgovci koriste lažne sertifikate kao sredstvo za ostvarivanje dodatnog profita. Ako izgubite takav sertifikat, trgovci mogu osporiti vašu prethodnu kupovinu kod njih i ponuditi vam znatno nižu otkupnu cenu za vaše zlato, daleko ispod tržišne vrednosti.

Nedovoljno poznavanje tematike od strane kupaca

Često puta trgovci ne obezbeđuju kupcima sveobuhvatne informacije i edukaciju vezanu za investiciono zlato, uključujući različite vrste, težine i druge dostupne formate investicionog zlata.

Ovakav postupak prodavca u edukaciji kupca i nedostatak jasne komunikacije obično rezultira lošim informisanjem kupaca, što vodi ka njihovoj kupovini neodgovarajućih proizvoda pod uslovima koji nisu konkurentni na tržištu.

Da biste se zaštitili od ovih rizika, savetujemo vam da se temeljno informišete o različitim tipovima investicionog zlata, njihovim specifičnostima, čistoći, dostupnim veličinama, kao i o profilu njihove likvidnosti, metodama i periodima čuvanja, te o tome kako se sve to odnosi na vaše lične okolnosti. To možete uraditi OVDE! Time ćete osigurati da dobijete ponudu koja najbolje odgovara vašim interesima.



© 2024 Zlatni Standard. Sva prava zadržana. Razvoj sajta  Smart Web