Izazovi prilikom kupoprodaje, i kako izbeći tipične obmane i prevare trgovaca

Izazovi prilikom kupoprodaje, i kako izbeći tipične obmane i prevare trgovaca

Prodaja zlata je privlačna industrija za kupce i pojedince u potrazi za sigurnom imovinom, koja čuva kupovnu moć.

Međutim, kao i u svakoj industriji, postoje izazovi i loše prakse trgovaca koje mogu bitno uticati na ishod kupoprodaje sa stanovišta kupaca.

U ovom članku ćemo istražiti neke od tih praksi i pružiti savete kako izbeći najčešće obmane i prevare prilikom kupovine investicionog zlata.

Neažurne cene i manipulacija cenama

Jedan od čestih problema u trgovini investicionim zlatom u Srbiji su neažurne cene trgovaca.

Često se dešava da se na Internet stranama prodavaca oglašavaju cene kojima se „mame“ kupci a koje cene se kasnije, prilikom same kupoprodaje – to jest u trenutku kada kupci posete prodavnicu, značajno promene, naravno, na štetu kupaca.

Ova neusaglašenost, razumljivo, izaziva nepoverenje kod kupaca, i sa takvim trgovcima treba biti veoma oprezan.

Takođe, neki prodavci manipulišu cenama kada nemaju određeni proizvod na stanju, odnosno kada nisu u mogućnosti da određeni proizvod odmah isporuče kupcima. Umesto da obaveste kupce o nedostupnosti proizvoda i ponude alternativna rešenja, oni mogu pokušati:

  • da im prodaju drugi proizvod po znatno višoj ceni, ili
  • da prikažu nerealno nisku cenu nedostupnog proizvoda, i na taj način obmanu kupca kako kod njih mogu kupiti određeni proizvod po najnižoj ceni na tržištu.

Različite otkupne cene i ograničen otkup

Druga loša praksa su drastično različite cene istog proizvoda u trenutku kada kupac želi da raspolaže svojim investicionim zlatom.

Neki prodavci nude nižu cenu otkupa za potpuno isti proizvod, samo zato što proizvod koji im se nudi na prodaju nije prvobitno kupljen kod njih. Razumljivo, ova praksa izaziva kod klijenata osećaj nepoštenog postupanja i suštinski nejednakog tretmana. Ovakvim načinom poslovanja, određeni trgovci uslovljavaju kupce da zlato kupe kod njih po višim cenama nego što bi mogli da postignu na tržištu, iako im obećanja u vezi sa ishodom budućeg otkupa i raspolaganjem nije ni na koji način zagarantovan.

Takođe, neki prodavci mogu odbiti da otkupe zlatne pločice koje nisu kupljene kod njih, iako tvrde da je investiciono zlato visoko likvidan proizvod koji se može prodati bilo gde u svetu. Ovo može stvoriti poteškoće ako želite da prodate svoje zlato drugim trgovcima ili institucijama.

Manipulacija cenom putem valutnog EURRSD kursa

Sigurno ste naišli na cene invesitionog zlata iskazane u evrima i pomislili kako u evrima možete i da platite, kada se zapravo nalazite u situaciji da ste prinuđeni da evre konvertujete u dinare kako biste platili investiciono zlato, i to po nepovoljnom EURRSD kursu koji utvđuje trgovac. Ne zaboravite da je jedino zakonito plaćanje investicionog zlata u Srbiji u dinarima. Ovaj problem je jedna od najčešćih obmana kupaca, i dovodi do nepotrebnog gubitka vrednosti prilikom kupovine kroz bitno povećanu nabavnu cenu iskazanu u dinarima.

Lažna obećanja i tvrdnje

Budite oprezni kada prodavci koriste lažna obećanja kako bi privukli kupce, poput toga da ćete se brzo obogatiti ako kupite investiciono zlato.

Takođe, jedna od tipičnih obmanjujućih tvrdnji trgovaca je da na tržištu ne postoje bolje cene od njihove, i da niko drugi ne može ponuditi popuste na količinu.

Ove manipulacije mogu dovesti do gubitka poverenja kupaca. Budite svesni takvih trikova i tražite dokaze i pouzdane informacije pre nego što donesete bilo koju odluku o kupoprodaji investicionog zlata.

Lažno predstavljanje i lažni sertifikati

Još jedan bitan problem u kupoprodaji investicionog zlata koji se javlja na tržištu Srbije je rutinsko lažno predstavljanje trgovaca.

Neki od trgovaca se predstavljaju kao direktni distributeri renomiranih svetskih livnica kako bi stekli poverenje kupaca, iako to nije istina – realnost je da su u nizu „treća ili četvrta ruka“ od proizvođača.

Ovakve tvrdnje je potrebno proveriti: da li je uveženo zlato zaista na tržište ušlo direktno iz livnice ili preko nekog trećeg lica (ili više lica) koji je uzeo posrednički profit i na taj način direktno povećao cenu za krajnjeg kupca? Da li u lancu pre vaše kupovine želite niz posrednika, ili se ipak osećate sigurnije znajući da je zlato koje kupujete došlo direktno iz reputabilne livnice?

Takođe, treba biti veoma oprezan i skeptičan kada je reč o takozvanim sertifikatima koje neki od trgovaca izdaju. U pitanju su uglavnom potpuno lažni sertifikati, koji nemaju nikakvu vrednost (čak ni papira na kome su štampani!) i zapravo jedinu sigurnost koju prave je trgovcu koji vam prodaje zlato.

Sertifikate za investicione pločice i poluge može izdati samo i isključivo proizvođač (dakle livnica), dok dukati na sebi nemaju serijski broj i nije moguće vezati bilo kakav papir za određeni dukat jer su svi identični.

Lažni sertifikati koje izdaju trgovci obmanjuju kupce u vezi autentičnosti i kvaliteta zlata koje kupuju. Uvek proverite verodostojnost sertifikata i kupujte metal od pouzdanih trgovaca.

Skrećemo pažnju i da su lažni sertifikati koje izdaju trgvoci veoma često ništa drugo nego dodatni instrument kojim nesavesni trgovci pokušavaju da generišu ekstra profit od svojih klijenata: ukoliko nekim slučajem izgubite „sertifikat“ koji vam je izdao trgovac u trenutku kupovine (što se veoma često i događa, pre svega jer se kupljenim zlatom ne raspolaže u kratkim vremenskim intervalima), prilikom budućeg raspolaganja ovi nesavesni trgovci će tvrditi da investiciono zlato koje želite da prodate niste kupili kod njih (pošto nemate „sertifikat“ da dokažete) i zbog toga će vam ponuditi otkupnu cenu koja je značajno ispod tržišne cene ili odgovara ceni „lomljenog“ zlata a ne investicionog formata u kome je zlato i kupljeno.

Neadekvatna edukacija kupaca

Konačno, mnogi trgovci ne pružaju kupcima dovoljno informacija i edukacije o investicionom zlatu, kao i o različitim proizvodima i težinskim i drugim formatima.

Ova neadekvatna edukacija i manjak transparentne komunikacije, najčešće dovodi do loše informisanosti kupaca i kupovine neadekvatnih proizvoda, po nepovoljnim i netržišnim uslovima.

Kako biste izbegli ove zamke, preporuka je da se informišete o različitim vrstama investicionog zlata, njihovim karakteristikama, finoći, raspoloživim gramažama i likvidnosnom profilu istih, periodu i načinu čuvanja investicionog zlata, kao i vašim specifičnim prilikama. Samo ćete na taj način dobiti ponudu koja je prilagođena vašim najboljim interesima.
© 2024 Zlatni Standard. Sva prava zadržana. Razvoj sajta  Smart Web