EVO ZAŠTO JE ULAGATI U ZLATO BITNO U OVIM NEIZVESNIM VREMENIMA

EVO ZAŠTO JE ULAGATI U ZLATO BITNO U OVIM NEIZVESNIM VREMENIMA

Izvor: https://www.mojnovisad.com/vesti/evo-zasto-je-ulagati-u-zlato-bitno-u-ovim-neizvesnim-vremenima-id36315.html

Da, vremena su gotovo svima teška i veoma neizvesna. Mnogi od nas razmišljaju kako pametnim ulaganjem steći osećaj sigurnosti i sačuvati vrednost, odnosno kupovnu moć ušteđevina i kapitala. Lični fond za "crne dane", štedni depoziti u bankama ili nekretnine sve manje se čine kao dovoljno isplativa i pouzdana ulaganja. Evo nekoliko razloga zašto je potrebno ozbiljno razmotriti kupovinu zlata u ovom trenutku.

Bilo da imate štednju u banci ili suficit sredstava koji biste rado uložili u nešto što će vam biti isplativo u budućnosti, veoma je važno da realno procenite vrednost onoga u šta ulažete i da li će se i kako ona menjati u godinama koje slede.

ZAŠTO BAŠ ZLATO?

Ukoliko "prošetamo" kroz istoriju, možemo uvideti da su oni koji su ulagali u plemeniti metal koji ima bezvremenu vrednost – zlato, najbolje prolazili. Mnogo šta se kroz vekove promenilo, ali svojstvo zlata da čuva vrednost nije.

Zbog čega su tokom istorije mnoge civilizacije sticale novčanu stabilnost i prosperitet posedujući zlato? Jer je ono nepromenjivo. Ono se ne može štampati kao novac. Ono je trajno i, kao takvo, predstavlja savršeno skladište vrednosti koje pruža stabilan oslonac onome koji ga poseduje.

Svetski analitičari se slažu da se zlato nedovoljno pominje u javnim raspravama o monetarnoj stabilnosti. Naime, otkako su 1971. godine napušteni poslednji ostaci zlatnog standarda, centralne banke su počele da štampaju sve više i više novca, što je dovelo do stvaranja finansijskih balona, prevelikih dugova i društvenih nejednakost. Ceo finansijski sistem je sada toliko slabašan da banke iz straha nastavljaju sa doštampavanjem novca, bez obzira na posledice.

Već duže od decenije, zlato je imalo silovit rast. Štedni depoziti fizičkih lica u bankama gotovo da i ne plaćaju kamatu, što u suštini znači da je realna kamata zapravo negativna, kad se uzme u obzir stopa inflacije cena. dok je polovinom ove godine ogroman broj globalno emitovanih obveznica u dolarima imalo negativan prinos. Sa druge strane, u istom periodu domaće tržište nekretnina je pregrejano, gledajući sve relevantne parametre.

ZAŠTO JE BAŠ SADA PRAVI TRENUTAK ZA ULAGANJE U ZLATO?

Kakva bitna promena se dogodila u poslednjih nekoliko meseci?

Otkako se pojavila pandemija virusa Covid-19, cena zlata je naglo porasla! U periodu od 19. marta do 6. avgusta, cena fine unce zlata u Londonu porasla je za čak 592,90 dolara ili 40%.

Stavovi analitičara sada su u najvećoj meri fokusirani na SAD, a kao prva tri faktora koja će uticati na cenu zlata navode negativne američke realne kamatne stope, slabost američkog dolara i predsedničke izbore početkom novembra. Navedeni faktori povezani su međusobno, ali i sa pandemijom, iako je Covid-19 naveden tek kao četvrti bitan faktor, gde se posebno ističe mogući ekonomski uticaj u trenutku kada se bude obelodanila pojava efikasne vakcine.

Šta nam to govori? Ako posmatramo globalna ekonomska i politička dešavanja, realno je očekivati da cena zlata nastavi sa rastom. U vreme kada centralne banke vode agresivne monetarne politike koje se fokusiraju na obezvređivanje dekretnog novca (odnosno papirnog novca), zlato neprikosnoveno drži svoju poziciju najsigurnijeg čuvara vrednosti. Stoga se nameće zaključak da i u ovom trenutku, baš kao i kroz istoriju, zlato predstavlja pametno, sigurno i isplativo ulaganje na srednji i duži period.

ŠTA SPADA U INVESTICIONO ZLATO?

Nije svako zlato investiciono. Na primer, monetarno zlato kojim se bave centralne banke ne spada u ovu vrstu.

Investiciono zlato egzistira u sledećim oblicima:

zlato u obliku poluga ili pločica, mase prihvaćene na tržištu plemenitih metala, stepena finoće jednakog ili većeg od 995 hiljaditih delova zlata (995/1000)

zlatni novčići – kovanice, stepena finoće jednakog ili većeg od 900 hiljaditih delova (900/1000), iskovani posle 1800. godine, koji jesu ili su bili zakonsko sredstvo plaćanja u državi porekla

GDE I KAKO NOVOSAĐANI MOGU DA INVESTIRAJU U ZLATO?

Poslednjih godina i građanima Srbije je omogućeno da investiraju u zlato u njegovoj fizičkoj formi – dakle, u formi pločica i poluga. Kao pionir i lider na našem tržištu istakla se kompanija Zlatni Standard d.o.o. Beograd, čiji su osnivači aktivni na tržištu dragocenih metala još od samih početaka, od 2013. godine.

Kompanija omogućava pojedincima i firmama da ulože svoj novac u kupovinu investicionog zlata proizvedenog po najstriktnijim standardima svetskih proizvođača koji poseduju sve potrebne sertifikate i akreditacije.

Svoj kapital i štednju možete zaštititi investiranjem u Fine Gold metal finoće 999,9, u fizičkoj formi pločica i poluga težinskih denominacija od 1g do 1kg, vodećih proizvođača sa sertifikacijom dobijenom od LBMA (London Bullion Market Association – Udruženje učesnika tržišta dragocenih metala iz Londona), organizacije koja garantuje kvalitet proizvodnje i trgovine dragocenim metalima, na svetskom nivou. Postavljajući stroge uslove i čuvajući svoj ugled, LBMA svojom sertifikacijom isključuje bilo kakvu mogućnost manipulacije robom.



© 2024 Zlatni Standard. Sva prava zadržana. Razvoj sajta  Smart Web