CENA ZLATA

BUDITE UVEK U TOKU!

KAKO BI INVESTICIJA U ZLATO MOGLA DA IZGLEDA?

Korišćenje našeg istorijskog pregleda cena omogućiće vam da sagledate tržište zlata i steknete bolje razumevanje kako se cena menja tokom vremena.

Može se koristiti kako biste dobili približnu vrednost zlatnih investicija ili procenili potencijalni dugoročni rast zlata.

Period Trenutna vrednost Potencijalni povrat*
1GODINA 1.000€ 1.104€
5GODINA 1.000€ 1.520€
10GODINA 1.000€ 2.041€
20GODINA 1.000€ 3.082€

Molimo vas da imate na umu da ova funkcija ne pruža savete o investiranju. Pregled investicija se bazira na istorijskim podacima o ceni zlata i pružen je samo u informativne svrhe.

*Proračuni potencijalnog povrata bazirani su na stopi rasta od 10,41%, što je prosečna performansa cena zlata od 1999. godine. Na primer, ako ste pre 5 godina investirali 1000 dolara u zlato, danas bi vredelo otprilike 1520 dolara. Ovo se zasniva na stvarnoj (prosečnoj godišnjoj) performansi cena zlata u prethodnih 5 godina.

POGLEDAJ ŠTA PONUDA SVE SADRŽI

NAJBOLJA INVESTICIJA DO 1.000 €

2 X ZLATNA POLUGA 2 GRAMA

10 X ZLATNE POLUGE 1 GRAM

INVESTIRAJ 1.000€
Period Trenutna vrednost Potencijalni povrat*
1GODINA 5.000€ 5.520€
5GODINA 5.000€ 7.603€
10GODINA 5.000€ 10.206€
20GODINA 5.000€ 15.413€

Molimo vas da imate na umu da ova funkcija ne pruža savete o investiranju. Pregled investicija se bazira na istorijskim podacima o ceni zlata i pružen je samo u informativne svrhe.

*Proračuni potencijalnog povrata bazirani su na stopi rasta od 10,41%, što je prosečna performansa cena zlata od 1999. godine. Na primer, ako ste pre 5 godina investirali 1000 dolara u zlato, danas bi vredelo otprilike 1520 dolara. Ovo se zasniva na stvarnoj (prosečnoj godišnjoj) performansi cena zlata u prethodnih 5 godina.

POGLEDAJ ŠTA PONUDA SVE SADRŽI

NAJBOLJA INVESTICIJA DO 5.000 €

1 X ZLATNA POLUGA 5 GRAMA

3 X ZLATNE POLUGE 1 GRAM

10 X ZLATNE POLUGE 1 GRAM

INVESTIRAJ 5.000€
Period Trenutna vrednost Potencijalni povrat*
1GODINA 10.000€ 11.041€
5GODINA 10.000€ 15.206€
10GODINA 10.000€ 20.413€
20GODINA 10.000€ 30.826€

Molimo vas da imate na umu da ova funkcija ne pruža savete o investiranju. Pregled investicija se bazira na istorijskim podacima o ceni zlata u i pružen je samo u informativne svrhe.

*Proračuni potencijalnog povrata bazirani su na stopi rasta od 10,41%, što je prosečna performansa cena zlata od 1999. godine. Na primer, ako ste pre 5 godina investirali 1000 dolara u zlato, danas bi vredelo otprilike 1520 dolara. Ovo se zasniva na stvarnoj (prosečnoj godišnjoj) performansi cena zlata u prethodnih 5 godina.

POGLEDAJ NAŠE NAJPRODAVANIJE PROIZVODE

  1. MALI DUKAT FRANC JOZEF 3,49 grama
    MALI DUKAT FRANC JOZEF 3,49 grama

    31.171  din
  2. C. Hafner Zlatna poluga 20 grama
    C. Hafner Zlatna poluga 20 grama

    169.595  din
  3. C. Hafner Zlatne pločice 10 grama (10 x 1g)
    C. Hafner Zlatne pločice 10 grama (10 x 1g)

    95.502  din
  4. C. Hafner Zlatna pločica 5 grama
    C. Hafner Zlatna pločica 5 grama

    43.839  din
  5. C. Hafner Zlatna pločica 1 gram
    C. Hafner Zlatna pločica 1 gram

    9.592  din

Cena zlata: Detaljan vodič za prodaju i otkup zlata u Srbiji

Današnje vreme podstiče rastuću težnju ljudi za stabilizacijom svoje ekonomske pozicije i podstiče ih na kupovinu i prodaju investicionog zlata. Svedoci smo skoro stalnog rasta cene zlata na globalnim berzama. Analize iz raznih evropskih nacija ukazuju na petostruko povećanje cene zlata u poslednjih nekoliko godina, a sve ukazuje na to da će vrednost ovog plemenitog metala nastativi da raste i u periodu koji je pred nama budućnosti.

Koji su razlozi prodaje zlata?

Ipak, mnogi se odlučuju na prodaju svog zlata. Razlozi? Značajan skok u ceni zlata motivisao je brojne ulagače da razmotre prodaji svog zlata i realizuju dobitke. Zlatni dukati i novčići, ali i zlatni nakit postali su posebno privlačni onima koji teže da obezbede svoju budućnost. S druge strane, neki prodaju zlato kao jedini izlaz iz ekonomske krize.

Da li ste i vi u situaciji da razmatrate prodaju zlata u nekom od ovih formata? Šta bi trebalo da znate pre nego što se odlučite na takav korak? Kakva je cena zlata trenutno na tržištu? Bitno je biti potpuno upućen u sve aspekte vezane za trgovinu zlatom i njegovu vrednost.

Kako se određuje vrednost, odnosno cena zlata?

Kako biste adekvatno procenili vrednost zlata koje planirate da prodate, neophodno je razmotriti nekoliko ključnih faktora. Ovi faktori uključuju finoću zlata, koja odražava njegovu čistoću, težinu zlatnog predmeta, kao i trenutno kretanje cena zlata na tržištu. Važno je da ste u toku sa dnevnim promenama cena zlata jer se one mogu značajno razlikovati iz dana u dan.

Uticaj težine i čistoće na cenu zlata

Dva najvažnija elementa pri određivanju vrednosti zlata su njegova težina i finoća, odnosno čistoća. Cena zlata se obično kalkuliše po gramu, dok je standardizovani težinski format u kojem se trguje globalno fina unca (troy ounce) koja iznosi 31,1 grama. Što je viša čistoća zlata, to je ujedno veća i njegova vrednost pri prodaji. Finoća zlata je pokazatelj procenta čistog zlata u leguri, što znači da svaka vrsta zlata ima svoju specifičnu vrednost i oznaku.

Različite vrste zlata i njihove okvirne cene otkupa

Zlato se razlikuje po svojoj čistoći i vrednosti, pri čemu se ističu nekoliko uobičajenih vrsta. Zlato sa 8 karata nosi oznaku 333, što znači da ima sadržaj od 33,3% čistog zlata; dok ono sa 14 karata nosi oznaku 585 što znači da sadrži 58,5% čistog zlata. Zlato od 18 karata se označava sa 750 i u sebi ima 75% čistog zlata, a 20-karatno zlato sadrži 83,3% čistog zlata sa oznakom 833. Tu su još i 22-karatno zlato koje nosi oznaku 916, sa 91,6% čistog zlata, i najčistije 24-karatno zlato sa 99,99% čistog zlata i oznakom 999,9 poznatije i kao Fine Gold. Za svaku od ovih vrsta, procenjene otkupne cene se razlikuju, pa je bitno da se informišete o njima pre nego što se odlučite na prodaju.

Cena zlata u Srbiji i korisni saveti

Vrednost zlata varira u zavisnosti od lokacije i trgovaca, pa je to važno razmotriti prilikom planiranja prodaje. Obično su cene više u zlatarama koje se nalaze u centru grada u poređenju sa onima na periferiji ili manjim zlatarama. Ovo posebno važi za velike gradove poput Beograda, Novog Sada i Niša. Takođe treba uzeti i u obzir da postoje specijalizovani trgovci investicionim zlatom, koji će verovatno biti u poziiji da ponude najbolje otkupne cene za investicione formate u formi pločica, poluga, dukata ili zlatnika.

Procena prosečne cene zlata u Srbiji

Za procenu cene zlata koristimo faktor čistoće, koji je određen karatima. Na dan pisanja ovog teksta, dakle krajem 2023. godine, cena zlata u Srbiji, u nespecijalizovanim tradicionalnim zlatarama, za gram 8-karatnog zlata iznosi otprilike 1.500-2.000 dinara, za 14-karatno oko 3.000-3.500 dinara, za 18-karatno oko 4.000-4.500 dinara, dok je 24-karatno zlato najskuplje sa cenom od oko 6.000 dinara po gramu. Belo zlato, koje je ponekad teže od žutog zbog prisustva drugih metala koji mu daju čvrstoću, može imati višu cenu, ali obično se cene podudaraju u zlatarama. Kada je u pitanju cena zlata, Beograd sa svojom raznovrsnom, ali pre svega konkurentnom ponudom, može ponuditi interesantne opcije za otkup zlata. Ponavljamo, specijalizovani trgovci investicioim zlatom će verovatno biti u poziiji da ponude najbolje otkupne cene za investicione formate u formi pločica, poluga, dukata ili zlatnika.

Prednosti prodaje zlata van granica Srbije

Prodaja zlata u inostranstvu može biti isplativija, jer cene tamo mogu biti znatno više nego u Srbiji, omogućavajući tako veću dobit. Međutim, pre donošenja odluke, važno je uzeti u obzir sve aspekte i propise koji se tiču izvoza zlata. Za više podataka, pogledajte ovde pod naslovima „Prenos investicionog zlata preko granice“ i „Ima li limita u slučaju iznošenja investicionog zlata iz zemlje?“.

Kako i na koji način odrediti cenu zlata?

Da biste dobili najpovoljniju cenu prilikom prodaje zlata, ključno je razumeti proces utvrđivanja njegove vrednosti. Neophodno je proći proces od nekoliko neophodnih koraka kako bi se utvrdila cena zlata. Prvi i osnovni korak ka određivanju cene zlata je merenje težine. Preciznost u merenju težine u gramima ili uncama je presudna za pravilno izračunavanje njegove vrednosti. Nakon toga se vrši provera čistoće zlate koja se meri u karatima. Broj karata direktno utiče na čistoću, a samim tim i na vrednost zlata. Razumevanje nivoa čistoće pomaže u tačnijoj proceni njegove tržišne vrednosti. Za više informacije, pogledajte tekst ovde.

Promenljiva tržišna cena zlata zahteva redovno informisanje o njenim aktuelnim vrednostima. Ove fluktuacije na berzi imaju značajan uticaj na otkupnu cenu zlata, stoga je praćenje berze ključno. Konačno, vrednost otkupa zlata takođe zavisi i od trenutne vrednosti dinara. Uzimajući to u obzir, dobija se kompletnija slika o vrednosti zlata.

Nekoliko saveta za sigurnu prodaju zlata u Srbiji

Pri donošenju odluke o prodaji zlata, bitno je pažljivo birati kome ćete prodati. Preporučljivo je posetiti nekoliko otkupljivača i proveriti cene zlata u zlatarama, kao i cene koje nude specijalizovani trgovci investicionim zlatom, i tek nakon toga odabrati onu ponudu koja vam najviše odgovara, odnosno najpovoljnije uslove. Proverite njihov ugled, čitajte recenzije i iskustva drugih ljudi. Upoznajte se sa izazovima koji vas mogu očekivati u procesu kupoprodaje i kako se zaštititi od potencijalnih prevara od strane trgovaca. Idealna opcija je izabrati profesionalnu zlataru koja će na licu mesta proveriti čistoću i težinu vašeg zlata i odmah vam isplatiti dogovoreni iznos. Jako je važno da budete prisutni tokom merenja i procene vašeg zlata. Otkupljivač treba da vam pruži precizne informacije o merenju i da vam detaljno objasni način na koji određuje cenu. Takođe, trenutno na tržištu Srbije postoji mnogo otkupljivača zlata. Pre nego što se odlučite za nekog otkupljivača, obavezno proverite da li su licencirani i da li imaju dobru reputaciju, to jest da li se nalaze u Registru otkupljivača predmeta od dragocenih metala kod Direkcije za mere i dragocene metale.

Značaj investiranja u zlato kao stabilne opcije

Investiranje u zlato se danas smatra jednom od najpouzdanijih investicija. Čak i u doba nestabilnih ekonomija i promenljivih geopolitičkih situacija, vrednost zlata ostaje stabilna, nudeći sigurnost u odnosu na druge imovinske klase. Važno je imati jasne ciljeve i razviti efikasnu strategiju za investiranje u zlato kako bi se maksimizirao prinos na ulaganje. Zlato može biti ključni element u strategiji diversifikacije vašeg portfolija, nudeći stabilnost u odnosu na promene vrednosti drugih klasa imovine kao što su na primer akcije ili obveznicae.Ovo je pogotovo važno u slučaju ekonomskih kriza i visoke inflacije, kao i značajnih geopolitičkih rizika kojima je svet trenutno izložen.

Cena zlata na berzi: Redovno praćenje vrednosti investicionog zlata

Za uspešno investiranje, ključno je redovno praćenje cena zlata na berzi, odnosno na globalnom i lokalnom tržištu. Kao što smo napomenuli, vrednost zlata se menja svakodnevno i podložna je fluktuacijama, zbog čega je bitno da redovno pratite grafikon cene zlata, jer je to jedan od načina da pratite njegov rast.

Osim toga, za efikasno ulaganje u zlato, bitno je poznavati gde i kako se može nabaviti. Postoje razne online platforme, i specijalizovani prodavci za kupovinu plemenitih metala u formatima za ulaganje.

Cena zlata: Grafikon i njegova važnost

Treba imati na umu da je cena zlata predstavljena na grafikonu isključivo u informative svrhe, i ne predstavlja investiciono ili bilo koji drugi savet.

Na primer, krajem 2023. godine, prosečna godišnja ponderisana stopa rasta cene zlata, za period od 5 godina i to u evrima, iznos10,8%. To znači, da ste krajem devembra 2018. godine uložili 1.000 evra u zlato, u ovom trenutku bi tržišna vrednost tog ulaganja iznosila oko 1.667 evra.

Kako Vam mi možemo biti od pomoći?

Za sva dodatna pitanja o ulaganju u zlato ili informacije o trenutnim cenama, ne ustručavajte se da nas kontaktirate. Naš tim eksperata je tu da vam pruži podršku na svakom koraku vašeg investicionog puta. Informišite se i donesite odluke koje će unaprediti vaše finansijske ciljeve. Kompanija Zlatni Standard je specijalizovana za trgovinu plemenitim metalima, uključujući i zlato. Nudimo razne zlatne poluge, dukate, uključujući i poznate dukate Franc Jozef, dostupne za kupovinu online ili lično u Beogradu. Naše usluge su profesionalne i prilagođene vašim potrebama!

PREPORUČUJEMO VAM DA PROČITATE

Investiciono zlato – o takozvanim „štednim planovima“ i zloupotrebama sefova
Koliko košta gram zlata? Trenutna cena i kakve su prognoze cene zlata za 2024. godinu?
585 zlato: Cena za gram i njegova aktuelna vrednost
POGLEDAJ JOŠ ČLANAKA
© 2024 Zlatni Standard. Sva prava zadržana. Razvoj sajta  Smart Web